Vad händer med avfallet sen?
- Matavfallet skickas till biogasanläggningen i Boden. Där förvandlas matrester till biogas. Vid rötning bryts det organiska avfallet ner i syrefri miljö. Det ger biogas, som används som drivmedel till fordon. Rötresten blir till anläggningsjord.
- Brännbart hushållsavfall bränns i Bodens kraftvärmeverk och blir till fjärrvärme och el
- Rent trä flisas på återvinningscentralen och bränns i Munksund
- Trädgårdsavfall som löv, gräs och ris komposteras på återvinningscentralen i Älvsbyn och används som växtbädd.
- Elektronik och metall återvinns i Skelleftehamn till ädelmetaller, stål, aluminium, koppar.
- Det farliga avfallet hämtas av Stena Recycling och transporteras till Öjebyn
- Utsorterat deponiavfall som gips och isolering, transporteras till Piteå där det läggs på deponi. En del av deponiavfallet, som t ex tegel, porslin och dricksglas kan deponeras på återvinningscentralen i Älvsbyn
- Latrinkärlen av majsstärkelse med innehåll transporteras med matavfallet till Boden där det rötas och återvinns till fordonsgas och anläggningsjord.
Insamlade förpackningar:
- Insamlade plastförpackningar tranporteras till Lanna i Värnamo kommun. Mjuka plastförpackningar återvinns huvudsakligen till nya sopsäckar, bärkassar och kabelskydd. Hårda plastförpackningar blir till dunkar/hinkar, blomkrukor, plastmöbler, delar till fordons- och byggindustrin samt många andra plastprodukter.
- Allt glas transporteras till Hammar, Närke, där landets enda anläggning för återvinning av glas finns. Av glaset tillverkas t ex nya flaskor, glasull och skumglas.
- Aluminiumförpackningar återvinns till ny råvara i Älmhult som sedan används till exempelvis motordelar eller nya fiskbulleburkar.
Stålförpackningar återvinns huvudsakligen i Dalarna. Nedsmält stål blir till nytt stål och insamlade kapsyler blir till järnvägsräls och armeringsjärn som bland annat används till broar.
- Pappersförpackningar återvinns i Norrköping, där insamlat material blir ny kartong. Använda mjölkpaket och sockerpåsar blir på så sätt till nya cornflakes- och vällingpaket. Kartongen kan också användas till ytskiktet på gipsskivor.
- Det finns tre pappersbruk som tar emot svenskt tidningsreturpapper och dessa finns i Halmstad, Trollhättan och Mariestad. Där blir returpappret till nytt tryckpapper, hushålls- och toalettpapper och pappersnäsdukar.