Förpackningar och tidningar

Pappersförpackningar:

Pastakartonger, äggkartonger, mjölkförpackningar, juiceförpackningar, mjölpåsar, papperskassar, toarullar, omslagspapper och alla andra pappersförpackningar. Du behöver inte diska dem, det räcker att du sköljer med lite kallt vatten om du tycker det är kladdigt.

INTE PAPPER: Plastkorkar hör inte hemma här, skruva bort dem först.

Foto: André De Loisted

Metallförpackningar:

Konservburkar, kapsyler och till exempel kaviartuber. Även sprayflaskor kan återvinnas om de är helt tömda.

INTE METALL: Skruvar, verktyg, grillgaller, stekpannor och andra tunga metallföremål som inte är för-packningar. De ska lämnas som grovavfall på en återvinningscentral. Det gäller även värmeljus.

Foto: André De Loisted

Glasförpackningar:

Till exempel flaskor och burkar – utan lock. För att återvinningen ska fungera separeras det färgade och ofärgade glaset. Därför är det viktigt att du lägger glasförpackningarna i rätt kärl.

INTE GLAS: Dricksglas, keramik, speglar, porslin och liknande. Det ska lämna på en återvinningscentral. Det gäller även glödlampor.

Foto: André De Loisted

Plastförpackningar:

Alla typer av plastförpackningar, som plastpåsar, schampoflaskor, frigolit, plastfolie, tandkrämstuber och crème fraîche-burkar. Även kladdiga plastförpackningar går bra att återvinna, de tvättas senare.

INTE PLAST: Plastföremål som även består av någon form av elektronik, liksom plastprylar som inte är förpackningar, till exempel plastkrukor, leksaker, plastmöbler, CD-skivor, pulkor och disk-borstar. Allt detta ska du lämna på närmaste återvinningscentral.

Foto: André De Loisted

Tidningar:

Tidningar, skrivpapper, reklamblad och pocketböcker. De mals ner och pressas ihop till nytt papper.

INTE TIDNINGAR: Kuvert och postit-lappar, eftersom limmet inte kan tvättas bort. Lägg det i de vanliga so-porna.

Foto: André De Loisted