Var med och tyck till om miljötratten!

Rösta här
Älvsbyns Energi’s renhållningsarbete innefattar bland annat omhändertagande av hushållsavfallet i kommunen. Vi vill, tillsammans med kommunens medborgare, öka intresset för utsortering och återvinning av det kommunala avfallet. Fett från matlagningen ska återvinnas och inte hällas i avloppet.
 
När fettet kommer ut i avloppet stelnar det och fastnar i avloppsledningarna. Det stelnade fettet gör att transporten av avloppsvatten försämras och till slut orsakar det stopp. Ibland kan fettet också ställa till det i reningsverket och förstöra pumparna i våra pumpstationer. För att undvika avloppstopp är det därför viktigt att fettet tas omhand separat.
 

Såhär kan vi undvika fett i avloppet:

  • Större mängder fett kan du med hjälp av en MILJÖTRATT, hälla i en återförslutningsbar förpackning och lämna till återvinningscentralen.
  • Torka av fett och olja ur din stekpanna och kastrull med hushållspapper innan du diskar. Pappret slänger du tillsammans med ditt matavfall eller restavfallet.
  • Samla upp frityrolja när du har friterat.
  • Samla upp matolja från exempelvis burkar med soltorkade tomater, fetaost eller tonfisk.
Med formuläret ovan vill vi involvera er medborgare att delta i en omröstning om vilken färg som den nya miljötratten ska få. Miljötrattarna kommer sedan vara gratis att hämta på återvinningscentralen och på Älvsbyns Energis huvudkontor. Ni som deltar kommer att vara anonyma och röstningen kommer att pågå fram till den 29 februari.
 
https://www.alvsbynsenergi.se/renhallning/sortering/matfettmatolja/